Før operation

Rygning: er en kendt risikofaktor ved operation. Rygning øger risikoen ved bedøvelse og forsinker sårheling og knogleheling. Hvis du er ryger, bør du stoppe med dette, når du beslutter dig for operation. Anvend evt. nikotinplaster i en kortere periode for at mindske abstinenser og lette rygestoppet. Kontakt evt. din egen læge, hvis du har behov for yderligere hjælp til rygestop.
 
Kost: Hvis du er overvægtig, skal du være klar over, at mobilisering efter operation er mere besværlig, end hvis du var normalvægtig, og at det er en god ide at gå på slankekur, før dine hoftesymptomer bliver så slemme, at operation er hastende. Umiddelbart før operation skal man dog ikke være på en restriktiv slankekur men derimod spise godt med proteiner (fisk fjerkræ, magert kød).
 

Træning: I det omfang hoftesygdommen tillader det, er det en god ide at dyrke lidt ekstra motion før operation, så man er i god form, når man bliver opereret. Dette vil lette mobiliseringen efter operation.
 
Medicin: Du skal op til operationen tage din sædvanlige medicin. Hvis du har forhøjet blodtryk, dårligt hjerte, eller problemer med stofskiftet, kan det være en god ide lige at få checket denne behandling hos egen læge i god tid før operationen. En del medicin medfører øget blødningstendens og er derfor en risikofaktor ved operation. 2 uger før operation bør du derfor undlade at indtage gigtmidler (NSAID) inclusive acetylsalisylsyre (kodimagnyl, idotyl, hjertemagnyl etc). Tilladt smertestillende medicin i denne periode er paracetamol (Panodil) og morfinlignende stoffer som Tramedol (dolol etc) og Codein.


Hvis du er i regelret blodfortyndende behandling (Maravan), skal denne behandling stoppes 4 dage før operation. Behandling med andre "blodfortyndende" midler (thrombocytfunktionshæmmende midler) fx plavix, persantin etc skal stoppes 2 - 4 uger før operation.
 
Alle ændringer i lægeordineret medicinering bør finde sted i samråd med din egen læge.
 
Indretning af hjemmet: Den første tid efter en operation er man lidt mindre mobil, og der er nogle restriktioner for, hvilke bevægelser man må udføre, så det kan være en god ide at indrette hjemmet med henblik på dette.

  • Tænk på, at kraftig sammenbøjning i hoften er uhensigtsmæssig de første måneder efter indsættelse af hofteprotese. Dette betyder, at det kan være svært at nå ting på nederste hylde eller i sokkelskuffer i køkkenet, så det kan være en god ide at flytte ofte brugte remedier op på nogle højere hylder.

  • Det kan ligeledes være besværligt at snøre sko, så et par slippers er at foretrække.

  • Lave bløde lænestole eller sofaer kan være svære at komme op af uden at bøje kraftigt sammen i hoften. Sørg for at have en god høj stol du kan sidde komfortabelt i.

  • Hvis du er alene, er det klogt at overstå større indkøb, før du skal indlægges.

Ved udskrivelsen får du om nødvendigt nogle hjælpemidler i form af toiletforhøjer og klodser til forhøjning af sengen. Sidstnævnte skal monteres under sengen, hvilket du må sørge for at have hjælp til. Hjælpemidler kan i nogle tilfælde udleveres før operationen, så du selv kan montere dem, hvis du ikke har nogen til at hjælpe dig.
 

 

Tilbage til forsiden